Skip to content

General system of recognition (EU)

Definition

The general system of recognition is the part of Directive 2005/36/EC (Articles 10 to 14) under which an EU country compares a professional's training with its own and recognises it, possibly after an aptitude test or adaptation period. It covers regulated professions without automatic recognition, such as physiotherapy, and sectoral cases that do not meet the automatic conditions.

Also called: general system, general recognition system, Articles 10 to 14 Directive 2005/36/EC, allgemeine Regelung

Checked against official sources on

What is the general system?

The general system is the default route in Directive 2005/36/EC. The European Commission describes it as based on equal treatment: if your qualification gives full access to a profession in one member state, another member state must recognise it for the same profession, subject to a comparison of training. Article 13 sets the basic rule, and Article 14 lets the host country require compensation measures where the training differs substantially.

Who falls under the general system?

  • Professionals in regulated professions outside the seven sectoral ones, such as physiotherapists, radiographers, occupational therapists and speech and language therapists.
  • Sectoral professionals who do not meet the conditions for automatic recognition, for example a pharmacist whose diploma is not listed in Annex V.
  • Specialist doctors whose specialty is not listed, or not notified, and specialist nurses.
  • Holders of a third-country qualification that a member state has recognised under its national rules, with three years of professional experience in that state (Articles 3(3) and 10(g)).

How does the authority compare training?

The authority compares the duration and content of your training, and the activities you may carry out under the same title at home, with what it requires. A difference counts only if it concerns knowledge and skills essential to the profession and the content differs significantly (Article 14(4)). Before imposing any measure, the authority must check whether your professional experience or formally validated lifelong learning, gained in any country, already covers the gap (Article 14(5)).

If it imposes a measure, the decision must state the level of your qualification and the level required, the substantial differences, and why your experience does not make up for them (Article 14(6)). Where a measure would not be enough, some countries can grant partial access to the profession instead.

How long does it take?

  1. You apply to the competent authority. The national assistance centre can tell you which body that is.
  2. The authority acknowledges receipt within one month and asks for anything missing (Article 51).
  3. It decides within three months of a complete file, which can be extended by one month, so four months in total.
  4. If it imposes an aptitude test, you must be able to sit it within six months of that decision (Article 14(7)).
  5. You can appeal a negative or late decision in the national courts.

Physiotherapists can apply electronically through the European Professional Card instead.

How national systems mirror it for non-EU training

Many countries use the same logic for people trained outside the EU, under national law. Germany's Anerkennungsverfahren compares your training with a German reference occupation and lists substantial differences in a notice, often called a Defizitbescheid. The rules are similar, but the EU deadlines and the right to choose a measure do not automatically apply. Germany's federal recognition law, for instance, sets its own three-month decision period from a complete file, which can be extended once.

Questions

It can be, because the authority compares your training in detail and may require a compensation measure. The decision deadline is three months from a complete file, extendable by one month, compared with three months under automatic recognition.

Regulated professions without EU minimum training standards, such as physiotherapy, radiography and occupational therapy, plus specialist nurses and some specialist doctors. Doctors, general care nurses, midwives, dentists and pharmacists use it only when they do not meet the automatic recognition conditions.

Yes. Article 14(5) requires the authority to check whether your professional experience, or lifelong learning formally validated by a relevant body, covers the substantial differences before imposing a measure. Experience gained in any country counts.

Usually yes. Article 14(2) gives you the choice, but Article 14(3) lets the host country decide for some cases, including doctors and dentists recognised under the general system and holders of third-country qualifications under Article 3(3).

Only after a member state has recognised it under national rules and you have worked there for three years, certified by that state. Otherwise you follow the national procedure of the country where you want to work.

Article 51 says a decision, or a failure to decide within the deadline, can be appealed under national law. Contact the authority first, then seek advice on the appeal route in that country.

Sources