European Professional Card (EPC)
Definition
The European Professional Card (EPC) is an electronic certificate, issued through the EU's IMI system, that proves your qualification has been recognised for work in another EU country or that you meet the conditions for temporary work there. Since 18 January 2016 it has been available for general care nurses, pharmacists, physiotherapists, mountain guides and real estate agents.
Also called: EPC, European professional card, Europäischer Berufsausweis, Tarjeta Profesional Europea, TPE
Checked against official sources on
What is the European Professional Card?
Despite the name, the EPC is not a physical card. Article 3(1)(k) of Directive 2005/36/EC defines it as an electronic certificate. The European Commission describes it as the first EU-wide fully online recognition procedure, built on the Internal Market Information System (IMI). It does not replace the ordinary recognition procedure; it is an optional, faster route for some professions.
The Commission's implementing regulation, Regulation (EU) 2015/983, introduced it for five professions from January 2016: general care nurses, pharmacists, physiotherapists, mountain guides and real estate agents. Doctors, midwives and dentists are not covered.
Who can use it?
The EPC is a procedure under the directive, so it is only open to people who can use the directive in the first place. Germany's recognition portal presents it as an option for people coming from the EU, the EEA or Switzerland. If your qualification is from outside the EU, you need national recognition first; see third-country qualification.
How to apply
- Apply through the Commission's online tool on the Your Europe website, which creates your IMI file. Your home country may also accept written applications.
- Your home country authority acknowledges receipt within one week and lists missing documents (Article 4b).
- It checks your documents within one month and passes the file to the host country (Article 4d).
- The host country decides within one month where automatic recognition applies, such as nurses and pharmacists, or within two months where it may impose compensation measures, such as physiotherapists.
The host country can extend these deadlines by two weeks, and repeat that once only where strictly necessary. If it misses the deadline, the card is treated as issued and sent to you automatically through IMI.
What the card does not do
- For permanent work, the card does not give an automatic right to practise where the host country already had registration requirements before the EPC was introduced (Article 4a(5)). You may still need to register with the regulator.
- Language checks can still be made after the card is issued (Article 53).
- Fees are set nationally. The directive only requires them to be reasonable and proportionate, and Spain's ministry states that the EPC is free for nurses there.
Common problems
Delays usually come from missing documents or translations at the home country stage. The Commission's implementing rules set out the documents and translations required for each profession, so upload everything listed for yours and check that your diploma is the one listed for your country in the directive. If you apply again later, authorities may not ask you to resubmit documents already in your IMI file that are still valid (Article 4b(3)).
Will the EPC cover more professions?
The Commission says the card might be extended to other professions in future. Under Article 4a(7) a profession qualifies only if it has significant mobility, sufficient stakeholder interest and is regulated in a significant number of member states. A 2014 consultation looked at seven professions, including doctors, but the card was introduced for five.
Questions
No. The EPC is currently available only for general care nurses, pharmacists, physiotherapists, mountain guides and real estate agents. Doctors use the standard recognition procedure in the country where they want to work.
Not directly. The EPC is a procedure under Directive 2005/36/EC, which covers qualifications obtained in the EU. You first need recognition in one member state under its national rules.
Under Article 4d(5) the card is treated as issued and sent to you automatically through IMI. The host country can extend the deadline by two weeks, and repeat this once where strictly necessary.
Not by itself in every case. Where the host country had registration requirements before the EPC was introduced, you still need to register with the regulator. Ask the host regulator what it needs after the card is issued.
Each country sets its own fees, which the directive says must be reasonable and proportionate. Countries must publish them through their points of single contact. Spain's ministry, for example, says the EPC is free for nurses.
Yes. The card can also prove that you meet the conditions to provide services on a temporary and occasional basis in another member state. In that case it is issued by your home country authority.
Sources
- 1Directive 2005/36/EC on the recognition of professional qualifications, consolidated text (EUR-Lex)
- 2European Commission: European Professional Card
- 3European Commission: recognition of professional qualifications
- 4Anerkennung in Deutschland: how do I get recognition?
- 5Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades: homologación, enfermero